Stress

Stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het duidelijk waar stress vandaan komt, maar het kan ook lastig te achterhalen zijn. Samen met jou kan ik uitzoeken waar jouw stress vandaan komt en hoe jij werkstress kan verminderen. We zoeken dan samen naar een oplossing die voor jouw werkt zodat jij beter kan omgaan met stress.

 

Stress verminderen

Er zijn verschillende manieren die je kan gebruiken om stress te verminderen, het belangrijkste is dat je kan ontspannen in wat je doet. Dit ontspannen kan op verschillende manieren; voor de ene persoon is bewegen ontspannend en voor de andere is juist stil zitten en rustig iets doen wat helpt om werkstress te verminderen.

 

Werkstress

Verreweg de meeste stress die mensen ervaren is werkstress. Veel mensen vinden dit ook de lastigste stress om te verminderen omdat ze bang zijn dat ze niet meer voldoende presteren op het werk. Dit heeft als gevolg dat de werkstress steeds verder toeneemt wanneer dit doorzet is de kans groot om overspannen te raken of zelfs een burn-out te krijgen. Om dit te voorkomen is het aangeven van je grenzen op een assertieve manier belangrijk.

 

Assertiviteit

Je grenzen aangeven is een belangrijk deel van werkstress verminderen. Door assertief te zijn en je grenzen duidelijk aan te geven kan je stress verminderen. Een belangrijk onderdeel van assertief zijn is nee zeggen wanneer iets niet kan, veel mensen vinden dit lastig, zelfs als het tegen hun eigen gevoel ingaat. Iedere keer dat dit gebeurd kan er in stress ontstaan. Dat dit af en toe gebeurd is niet erg maar als een iemand dit constant doet kan dit grote gevolgen hebben voor de stress die ervaart wordt. Dus door te zorgen dat jij assertiever wordt en vaken nee zegt kan jij werkstress verminderen.

 

Thuiswerken

Thuiswerken wordt steeds meer de norm, maar veel mensen vinden dit lastig. Vooral de grens tussen werk en privé vervaagt. Door de vervaging van deze grens kunnen mensen constant bezig zijn met hun werk. Dit kan weer voor veel werk en privé stress zorgen. Een aantal tip hierover kan je vinden in mijn blog over gezond thuiswerken.

 

Stress verminderen